Micropthalmos

Hvordan håndtere et liv med underutviklet øye.

Kontakt oss

Noen barn blir født med et underutviklet øye

Dette øyet er ofte mindre i størrelse enn det friske øyet, og øyelokkåpningen er også mindre enn den andre siden.

Størrelsen på det underutviklede øyet kan variere mye fra barn til barn. Noen barn har lyssans på det lille øyet, men andre er helt blinde. Man finner ofte at iris og pupill ikke er like klart definerte som det friske øyet. Noen barn kan bli født med Micropthalmos på begge øynene. Dette er mer sjeldent enn ensidig Microphthalmos.

Behandlingen

Behandlingen starter med at vi lager en gjennomsiktig protese som legger utenpå det lille øyet. Denne protesen bidrar til at øyeåpningen blir større og mer lik den friske siden. Etter ca 6-8 uker skifter man til en større protese. Når øyeåpningen er tilsvarende det friske øyet, lager vi en protese med farge på. Vi maler iris og øyehviterargen slik at den blir så lik som mulig det friske øyet. Det varierer veldig hvor lang tid denne prosessen tar avhengig av øyet opprinnelige størrelse.

Støtte og ressurser

Det er mange ressurser tilgjengelige for familier og individer som er berørt av Mikroftalmi. Disse inkluderer støttegrupper, nettbaserte forum, og organisasjoner som tilbyr rådgivning og informasjon. Det kan være veldig hjelpsomt å snakke med andre som er i samme situasjon, og vi anbefaler sterkt å søke etter disse ressursene.