Slik lages en øyeprotese

Råd og anbefalinger for stell av proteser.

Kontakt oss

Hvordan lages en øyeprotese av plast?

Avtrykk

I noen tilfeller kan det være nyttig å begynne tilpasningen av en øyeprotese med å ta et avtrykk av øyehulen. Avtrykket tas med et silikonbasert avtrykksmaterial. Avtrykksmaterialet er først flytende slik at det fordeler seg i øyehulen. Det tar ca 1 minutt så er materialet stivnet og kan lett fjernes fra øyehulen. Man får da et fint avtrykk av øyehulen. Dette avtrykket benyttes som grunnlag for den videre framstillingen av øyeprotesen. Det er ikke smertefullt å ta et avtrykk, men det kan oppleves kaldt når materialet kommer i kontakt med slimhinnene.

Irismaling

Alle mennesker har ulik farge på iris/regnbuehinnen. Vi maler hver iris for hånd med pasienten som modell. Vi ser på størrelsen på pupillen og irisen for å lage protesen så lik det friske øyet som mulig. En fordel med øyeproteser av plast er muligheten for å endre på fargen dersom vi ikke blir fornøyde med en gang. Fargen ligger beskyttet inni protesen og kan ikke slites bort når man blunker. Mange lag med farge benyttes for å skape dybde og liv i protesen.

Prøving i voks

Etter at iris er malt, plasseres den på en voksmodell. Denne er modellert etter avtrykket vi tok av øyehulen. Størrelsen på protesen skal testes og riktig plassering av iris skal fastsettes. Dette gjøres i samarbeid med pasienten og pårørende. Samarbeid er svært viktig i denne prosessen.

Innfarging

Når prøvingen i voks er ferdig skal protesen støpes om til akryl. Dette tar ca 2 timer. Innfargingen av iris og sclera (øyehviten) kan gjøres med pasienten til stedet eller ut fra bilder. Blodkar legges på og en markering av hva som er «opp» kan tegnes på. Fargen ligger beskyttet inni protesen. Et lag med klar akryl presses over fargen og gir en fin glans og dybde. Etter polering kan den prøves på pasienten. Vi anbefaler at man prøver protesen min 15 min før man reiser hjem for å være sikker på at den kjennes behagelig å ha på

Hvor lang tid tar det?

For pasienter som bor i nærheten av Oslo deler vi opp tilpassingen av øyeprotesen over to ganger. For pasienter som bor lengre unna kan vi lage en protese over 2 dager. Vi anbefaler at man har en overnatting slik at vi er sikre på at protesen fungerer fint før man reiser hjem.

For å ha en årlig kontroll og polering av protesen trenger man ikke komme 2 dager. En polering tar bare 15-30 min og vi kan sette opp time på kort varsel. En polering fornyer protesen og gir den glansen tilbake.