Stell av øyeprotesen

Råd og anbefalinger for stell av proteser.

Kontakt oss

Har du en protese av glass eller plast?

En øyeprotese kan være laget av akryl (plast) eller den kan være laget av glass. En glassprotese må skiftes etter 1-2 år da tårevæsken skaper slitasje på overflaten. Dersom man ikke skifter glassprotesen kan den gi infeksjoner og ubehag i øyehulen.

En protese av plast kan vare mellom 5 og 10 år, men den må poleres jevnlig. Hvis den ikke poleres dannes det et proteinbelegg på protesen. Dette belegget kan ikke vaskes bort. Vi må polere dette bort hos oss. Når protesen er polert, får den tilbake sin blanke og glatte overflate.

Dersom du ikke vet hvilken øyeprotese du har, kan du kontakte oss så kan vi kanskje hjelpe deg med å finne det ut.

Stell av en øyeprotese av plast

Det finnes ingen klare regler for hvor ofte man må ta ut sin øyeprotese. Man finner ofte sin egen rutine. En tommelfingerregel er å ta ut protesen en gang per måned. Protesen vaskes i lunket såpevann og skylles godt før man setter den inn igjen. Vi anbefaler ikke at man skyller øyehulen med saltvann mer enn 3 dager på rad. Saltvann tørker ut øyehulen og man kan få problemer med såre slimhinner.

Det er mange som opplever tørrhet i øyehulen. Det finnes mange øyedråper på markedet. Vi anbefaler øyedråper med høy viskositet som holder lenge på fuktigheten. Dråpene bør ikke inneholde konserveringsmiddler. Det finnes også salver som egner seg til bruk om natten. Øyeleger, apotek, optikere og vi kan hjelpe med å finne gode produkter. Du kan benytte produkter som er laget for harde linser på plastprotesen. Optikere har ofte gode produkter for å fukte øyet og de har rensevæske som fjerner noe av proteinbelegget på protesen.

Ved pussdannelse bør øyelege kontaktes. Det kommer ofte puss når protesen trenger polering eller hvis man er forkjølet. Det kan også være andre årsaker så det er viktig å få undersøkt hvorfor man har puss. Sekresjon som er grå/hvit er helt normalt og trenger ikke behandles. Vi anbefaler alle som har øyeprotese å ha en fast øyelege. Det friske øyet bør kontrolleres 1 gang per år. Vi kan ikke skrive ut reseptbelagte produkter.

En protese av glass kan ikke poleres. Den må skiftes ut dersom den er slitt.

Sugekopp

Man kan benytte en sugekopp for å ta ut protesen. Det finnes flere typer sugekopper. Optikere har en sugekopp som heter DMV sugekopp for harde linser. Man fukter tuppen og setter den på protesen. Det finnes også en lignende type som er rimerligere å kjøpe. Denne må man trykke på for å lage et vakum. Deretter setter man den på protesen. Denne kan bestilles på ebay under "Contact lens remover/inserter".